Omgivningarna

Omgivningarna runt Nästegården kännetecknas av ett urgammalt kulturlandskap, oerhört rikt på naturupplevelser och historia. Forntidsbyar, klosterruiner, tusenåriga gravfält samsas med rikt fågelliv och matupplevelser med fokus på det lokala. Här finns goda vandringsmöjligheter med en pilgrimsled mellan bland annat Gudhem och Varnhem.

Hornborgasjön

top-dans-1-900

Hornborgasjön är en av Europas viktigaste fågelsjöar och lockar stora mängder besökare, både fåglar och människor, varje år. Den ligger vackert belägen vid platåberget Billingens fot i ett böljande vackert kulturlandskap. Tranorna vid Hornborgasjön ses som ett vårtecken, men vad många inte vet är att de även kommer till sjön på hösten.

Varnhem

17357798951_402d604ba0_b

I Varnhem vävs kultur, natur och hisnande historia samman med det magnifika området runt Hornborgasjön och Valle.

Här kan du förutom att uppleva historien- vandra på någon av alla de vackra vandringslederna, besöka de fascinerande dödisgroparna i Ökull, fika mot solväggen i kafét intill kyrkan eller kanske göra ett besök hos den välsorterade handelsträdgården?

Kata Gård

Omgivningar
img_1721

Vid utgrävningar på höjden bakom klosterruinen i Varnhem har arkeologerna gjort sensationella fynd som berättar om platsen från tiden innan munkarna kom dit på 1100-talet. Här finns ruinen av en av Sveriges äldsta kyrkor, en privat gårdskyrka från vikingatiden. Kyrkans krypta är kanske Sveriges äldsta bevarade rum! Här finns också en kristen gravplats som började användas redan på 900-talet – sensationellt tidiga dateringar! Runt omkring ligger de äldre gravhögarna från järnåldern som visar att gårdens historia går långt tillbaka i forntiden.

Här öppnades i maj 2017 en helt ny spännande informationsbyggnad där modern arkitektur möter 1000-åriga murar. Platsen kallas Kata Gård efter den kvinna som härskade på storgården under vikingatidens slutskede.

Ekornavallen

maxresdefault

Ekornavallen är ett märkligt fornlämningsområde beläget i det vackra landskapet Falköping och Varnhem. På platsen finns gravlämningar från förhistoriens tre huvudepoker, sten-, brons- och järnålder. Den äldsta graven byggdes under bondestenålder ca 3300 fKr medan de yngsta uppfördes under den sk vikingatiden, ca 800- 1050 e.Kr. Människor har därmed använt Ekornavallen som gravplats under mer än 4000 år!

Pilgrimsleden

image.php_

Att vara pilgrim är att vara på väg mot ett heligt mål. Vandringen och målet kan vara fysiska – en utstakad pilgrimsled som leder till en helig plats. Men det kan också vara en inre resa, att under vandringens gång mer förstå sig själv och sin plats i Skapelsen.

litet-blad
nastegarden