Hållbarhet i centrum

Få har de senaste åren kunnat undgå vad som håller på att hända med vår planet. Kanske har vi nått slutet på den tid då vi så urskiljningslöst kunnat förstöra så mycket. För oss själva och för andra. Djur, natur och kommande generationer. Hur vi lever våra liv, hur vi bor, äter och reser kommer troligen att förändras över tid så att vi gör ett så svagt ekologiskt avtryck som möjligt.
Vi har så långt vi förmår försökt anpassa vår verksamhet och våra egna levnadsmönster efter den verkligheten.

ÅTERBRUK

Genom att återanvända fullt fungerande äldre saker och material begränsar vi påfrestningarna på våra ekologiska system. Att ständigt slänga, kassera och förstöra för att göra plats för nyproducerade saker är troligen en parantes i mänsklighetens historia. För inte så länge sedan hushöll man med resurserna och dagens beteende skulle troligen betraktas som ren dårskap.

ventilefter

EKOLOGISKT

Närproducerat och ekologiskt är naturligtvis en självklarhet. Beroende på säsong har vi försökt anpassa vad vi ställer på frukostbordet. Vissa tider på året har vi plockat vinbär från den egna trädgården eller kan bjuda på grannarnas nyslungade honung. Varor vi köper in har i möjligaste mån producerats i närheten eller är ekologiskt framtagna.

kupe-2_fotor

EGENODLAT

Våren 2019 inviger vi vår köksträdgård och det nya växthuset. Fortsättningsvis kommer vi att kunna bjuda våra gäster på massor av närproducerade godsaker till frukostbordet. Sallad, gurka, tomater och melon och mycket mer. Att det bor en trädgårdsmästare på gården kommer med all säkerhet att avspegla sig på vad våra gäster stoppar i munnen.

matilda1_fotor

SOLENERGI

Sedan några år är vi självförsörjande på elektricitet från vår egen solcellsanläggning. Södersidan på vår stora ladugård ligger i direkt söderläge och är idealiskt för solceller. Över året producerar anläggningen nästan exakt lika mycket som gården konsumerar. Idag säljer vi faktiskt solcellsanläggningar i det egna bolaget Solenergi Sverige AB. Är ni intresserade av en egen anläggning så hjälper vi gärna till. Besök oss på www.solenab.se

dsc_8314_fotor

LADDA BILEN

Fordonsindustrin ställer om och vi kommer inom några år se många fler eldrivna fordon på vägarna. Att köra fossilbil blir i framtiden lika märkligt som att röka inne. Vi har laddstationer både för Tesla och universal 2-standard. Teslakunder bjuder vi dessutom på laddning då vi ingår i Teslas ”Destination Charger” – program. Laddar man bilen nattetid görs det från gården batteripack där dagens solenergi lagrats.

tesla-model-s-charger-jeff-wilcox

FÖRNYBAR ENERGI

Nästegården värms vintertid upp av till stora delar egna biobränslen. Vi avverkar en del egen skog och köper även ved från våra grannar. På det sättet  håller vi markerna öppna och utvinner energi som växer upp igen enligt jordens egna kretslopp. Vi säljer även biobränslepannor i egna bolaget Nästegården Energi AB. Besök gärna www.energi.nastegarden.se

winter-walk_fotor
litet-blad
nastegarden