Bo som på gammelfarmors tid

Boende i antik och genuin 1800-tals miljö vid natursköna Hornborgasjön i Västergötland. Mitt bland uråldriga gravlämningar och de två klostersätena Gudhem och Varnhem – invid den populära pilgrimsleden – ligger Nästegården, en av traktens äldsta och bäst bevarade gårdar med anor långt tillbaks i tiden.

På Nästegårdens Bed & Breakfast bor man i kulturhistoriskt återställda byggnader med breda trägolv och handblåst glas i fönstren. Franska järnsängar, handtryckta tapeter och antik inredning skapar en genuin och rofylld atmosfär. Dessutom bor man klimatsmart på Nästegården då all vår energi är egentillverkad. Värmen på vintern kommer från egna biobränslen och elektriciteten från allas vår sol. Frukosten består av närproducerade råvaror och serveras på antikt porslin.

kitchen
kitchen3
sknken
blommapbord

Antika franska järnsängar

Alla Nästegårdens sängar är franska järnsängar från tiden före förra sekelskiftet. De är omgjorda och anpassade att passa dagens standardlängder på nya bekväma madrasser. Handbroderade örngott och varma sköna plädar finns för den frusne om inte duntäckena skulle värma tillräckligt. Ett av rummen har egen kamin. I köket finns det en fullt fungerande järnspis som vi gärna hjälper till att elda i.

brass-green
kupe-10_webb

Handmålade tapeter

Våra flygelbyggnader är återställda med material och metoder från den tiden husen byggdes. Limfärg på lumppapp, egenblandad linoljefärg på snickerierna, handmålade tapeter och schablonmålade väggar. De flätade textilklädda elledningarna vilar på porslinsissolatorer och smidda spik är dragna ner i de breda golvtiljorna.

kupe-5_webb
antiquewiring
norra-drren
m4a2026
litet-blad
nastegarden